Hiszpania słynie z produkcji win

Zapewne większość osób przychodząc z pracy do domu po ciężkim, stresującym dniu lubi sobie odpocząć, zrelaksować się przy lampce dobrego wina. Jak uzyskać takie wino? Po pierwsze, aby wino miało odpowiedni smak zadbajmy o to, by było schłodzone. Możemy to osiągnąć posiadając w domu chłodziarkę do win, którą coraz częściej możemy spotkać w naszych domach. Po drugie przywieźmy z Hiszpanii bądź kupmy sobie hiszpańskie wino, które jest wyśmienite. Dlaczego?

Otóż Hiszpania jest jednym z trzech największych europejskich producentów win. Pochodzi z niej 50 % produkcji win. Jest tak, gdyż ponad połowa europejskich winnic znajduje się w Hiszpanii. Kraj ten ma długoletnią tradycję w wytwarzaniu trunku z winorośli.

Zastanawiając się nad wyborem hiszpańskiego wina, pierwsze, co przychodzi nam do głowy to marka. W Hiszpanii możemy skosztować także wielu innych gatunkowo win. Dzięki wyjątkowej różnorodności odmian tego trunku z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Rodzaj wina zależy od regionu, w którym jest wytwarzane. Mając to na uwadze w tym artykule powiem, w którym regionie Hiszpanii, jakie wina się wytwarza.

  • GALICJA – głównie wina białe: Fillaboa, Martini Codax
  • KASTYLIA – LEON – głównie wina czerwone: Aalto, Abadia, Reuerta, Alejandro, Fernadez, Alvarezy Diez, Castila la Vleja, Emilio Moro, Farina, Vina Bajoz, Mauro
  • ANDALUZJA – głównie sherry

Natomiast regiony winiarskie w Hiszpanii to: Rias Baixas, Roberto, Valderros, Ribera del Duero, Rueda (wina białe), Toro Cigales, Berzo, Rioja Alt, Rioja Alavesa, Roioja Baja. Valdizarbe Tierra Estella, Ribera Baja, Campo de Borja, Calatayud, Carinena, Somontano. Penedes, Priorat, Tarragona, Montsant, Costers del Segre, Emporda – Costa Brava, Pla de Bages, Alella, Conca de Barbera, Terra Alta, Catalunya. Tych regionów winiarskich w Hiszpanii jest naprawdę bardzo dużo, nie sposób wszystkich wymienić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *