Upalne lato w Hiszpanii

W tym artykule opowiemy sobie jak smakuje lato w Hiszpanii. Letnia Hiszpania smakuje wcale nie lodami, ale wieloma chłodnymi przekąskami, które w tym czasie z przyjemnością można włączyć do diety. Dojrzałe i słodkie arbuzy i melony znajdziemy w sklepikach już od czerwca.

1

Nie ma wakacji bez gazpacho, najchętniej gazpacho andaluz. W Hiszpanii dostaniemy gazpacho w każdym supermarkecie, na pewno pojawi się też w menu większości barów i restauracji.

Lato to również czas smakowitych pomidorów, dorodnych winogron i wszelkiego gatunku brzoskwiń i moreli. Owoce cytrusowe nie są typowe dla miesięcy wakacyjnych, zbiory pomarańczy, na przykład, odbywają się głównie na przełomie lutego i marca.

Letnie smaki to również napoje chłodzące, wśród których królują wariacje na temat wina takie jak tinto de verano czy sangría, lub piwa: clara to hiszpańska wersja angielskiego shandy lub niemieckiego radlera.

2

No i nareszcie – sałatka jarzynowa. Kto choć raz zakosztował w Hiszpanii dania, które nazywa się ensaladilla rusa, ten wie, że różni się ona znacznie od jego polskiej wersji. Ensaladillę podaje się wprawdzie przez cały rok, ale właśnie latem, porządnie schłodzona, smakuje najlepiej.

Co jeszcze zasługuje na miano smaku lata? Na pewno sól morska. Ten niepowtarzalny słony smak na ustach podczas kąpieli w morzu może nie należy do najprzyjemniejszych, ale nieodzownie się kojarzy z upalnymi miesiącami i błogimi chwilami spędzonymi na plaży.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *